Pas op

Onderstaande teksten gaan over idealen, onrecht of wat ik heb meegemaakt. Het laatste vooral zit in mijn hoofd, niet als verzinsel, maar als pijnlijke malende zeurende klagende onrecht oproepende herinneringen. Ook nieuw onrecht komt aan de orde. Maar ook als ik blijer ben, schrijf ik wat ik vind. Let niet op de taalfouten. Let ook niet op de stijl of gebruik van lelijke woorden, ik ben ook maar een mens.

maandag 5 december 2016

Directe democratie volgens Diederik Mooij

Het is de bedoeling dat de bestuurders op zoek gaan en luisteren naar wat de mensen willen en dan zelfstandig de beslissingen nemen. Dit om onvrede geuit in splinterpartijen te voorkomen en rust in het land te behouden. Op den duur moet er bij het volk een idee zijn dat het goed is en dat het klopt.

Maar er wordt op partijen gestemd terwijl niemand het 100% eens is met die partij en ook worden minderheidsstandpunten binnen partijen steeds weggestemd, zodat het uiteindelijke beleid niet meer representatief is voor wat de mensen willen. Kleine partijen die daardoor ontstaan worden dan ook weer buiten de regering gehouden. Versplintering alom. Partijen gaan de concurrentie aan en zien zichzelf als een soort winkeltjes met marketing strategie, wat m.i. niet op zijn plaats is, want elk bestuur moet tot in zijn vezels met alle mensen en hun wensen verbonden zijn en niet alleen met de elite of een bepaalde klasse of groep. Het wil ook niet zeggen dat alles te bepalen is door een stemming, want dat wil niemand. De minderheden moeten worden beschermd, we hoeven niet allemaal hetzelfde te zijn.

Ik dacht al zo'n tien jaar geleden toen internet aan het opkomen was, dat dit internet eigenlijk ideaal was om gebruikt te worden om dit op te lossen. Je vraagt aan iedereen in een vragenlijst online wat zijn standpunten zijn en dan bewaar je dit. Niet hackbaar en niet op naam en dus ook niet als de stemwijzer wanneer mijn prachtige mening verdwijnt in een kruisje voor een partij waar ik nooit meer iets van terug zie. Het wordt dan dus wel bewaard in het geheugen van de website. Die website moet geen particuliere onderneming zijn, maar moet uitgaan van de overheid zelf, die wil weten wat er nu achter al die zwevende kiezers schuil gaat, want ook al stemmen mensen de ene keer PVV  en dan weer VVD of SP hun eigenlijke mening over de zaken zal toch steeds dezelfde zijn, zo denk ik. Verder moet je ook weer opnieuw kunnen inloggen en eventueel je standpunt kunnen veranderen. Als van zo'n 90% van de Nederlanders deze vragenlijst bewaard is, dan kun je daar wat mee. Het is als een permanente demonstratie het hele jaar door. Per onderwerp kunnen er linken naar eenvoudige uitleg gemaakt worden. Om de zoveel maanden kan er een tussenstand worden gegeven en zichtbaar kan worden gemaakt hoe de percentages, de meningen liggen. Niet steeds, want dat beïnvloed de mensen weer. Wel als ik nu een bestuurder ben en ik wil bijv. de provincie of gemeente besturen dan vul ik een online test in, waarin ik aangeef waarom ik dit kan, En ik vul dan ook de zelfde vragenlijst in als de mensen in de provincie. Die lijst kan ik dan als bestuurder openbaar maken. Mensen die willen weten op wie ze moeten stemmen voor de Provinciale of gemeente verkiezingen, kunnen nu vragen aan de software, zoek een vragenlijst die precies zo ingevuld is als de mijne of overeenkomsten heeft op bepaalde punten, die aangeef als belangrijk. Ik krijg dan een lijst van mensen voor geschoteld en kan weer verder selecteren op wat de persoon over zichzelf vermeld heeft en ik kan die persoon gaan volgen in de media. Bij de stemming voor de volksvertegenwoordiging of direct voor het bestuur misschien kan men nu dus gemotiveerder dan ooit stemmen op de man of vrouw naar keuze. Simpel. Ik vind dat men aan de bestuurders ook de eis stelt is dat ze open staan voor samenwerking met iedereen en zo veel mogelijk alle meningen een plek moeten geven. dat is hun verantwoordelijkheid. Soms kunnen groepen naast elkaar bestaan en hoeven meningen niet gemengd te worden tot een beleid dat een midden vormt, maar meestal wel.

De interesse en de intelligente nuance van de mensen moet er wel zijn, zodat niet iedereen op dezelfde persoon gaat stemmen, maar die is er als ik Twitter zo bestudeer. Als er 50 volksvertegenwoordigers moeten worden gekozen telt dan dus de top 50 met de meeste voorkeurstemmen, los van de partij waar ze al dan niet lid van zijn.

In mijn optiek zou je moeten vragen of men nu oorlog of vrede wil. Iedereen in elk land zal voor vrede stemmen. Ieder land in de wereld moet dus een vergelijkbare enquête houden. Regeringen moeten daar naar luisteren en dat gaan garanderen. Je kunt ook vragen of men wil dat de fossiele brandstoffen zo snel mogelijk worden opgemaakt of dat men verstandig er mee omgaat. Marketing gaat op het pakken van de impulsieve of "me too" emotie van de mensen, bestuur daarentegen moet verstandig afgewogen worden door de stemmers, ze moeten rationeel en rustig kiezen. Dus je moet niet te gedetailleerd aan mensen vragen hoe en wat, want dan wordt het een zootje. Mensen weten het vaak niet en hebben niet doorgeleerd als bestuurder en niemand wil een fabriek of windturbine voor de deur, maar die moeten er wel komen. Je moet bestuurders wel kunnen vertrouwen. Dat gaat hopelijk gebeuren als je weet dat de man of vrouw die je vertegenwoordigt of bestuurt, veel overeenkomsten met jou heeft. Je kunt zelf als stemmer ook bedenken dat niemand zijn zin helemaal kan krijgen en dat iedereen water bij de wijn moet doen. En dat minderheden niet kunnen worden weggestemd met de simpele beredenering dat jij ook van de een op de andere dag invalide kunt worden en dat iemand er niets aan kan doen dat hij donker is of in een joods gezin is geboren of homo is. Maar dat begrijpt ieder mens.

Een soortgelijk tekst heb ik in 2006 al eens aan Pechtold voor gelegd en aan sommige deelnemers van de Nationale Conventie. Er was een professor bang dat mensen niet meer zouden gaan stemmen, maar dat kan men ondervangen door de stemplicht terug te halen. Bovendien weet je net niet van te voren. Systeem wat ik uitlegde kan ook tot gevoel van meer herkenning leiden.

Ik ben geen ondernemer. welke ondernemer wil dit ondernemen en dus als een stichting voor de overheid dit gaan bouwen. Ik word graag betrokken er bij. Dus pik mijn idee niet.

Link naar de rest van deze blog

@jndkgrf @RobertKnijff @djvanbaar @nrc @twanhuijs @OviewApp @BurgercomiteNL @georgevanhouts @trouw @NOS @BrandpuntTV @fvdemocratie @SPnl @dwdd @rop_g @NWOforum @Buitenhoftv @Davidvanrey @standpuntnl @Sywert @arjenlubach @mauricedehond @OnlineDemocrati @PubliekeOmroep @jesseklaver @Piratenpartij @NPOpolitiek @DeBalie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten