Pas op

Onderstaande teksten gaan over idealen, onrecht of wat ik heb meegemaakt. Het laatste vooral zit in mijn hoofd, niet als verzinsel, maar als pijnlijke malende zeurende klagende onrecht oproepende herinneringen. Ook nieuw onrecht komt aan de orde. Maar ook als ik blijer ben, schrijf ik wat ik vind. Let niet op de taalfouten. Let ook niet op de stijl of gebruik van lelijke woorden, ik ben ook maar een mens.

zondag 28 november 2010

Bijstand omlaag, uitkering niet ontkoppeld

do 30 sep 2010, 18:15 Telegraaf

DEN HAAG - De uitkeringen worden niet ontkoppeld van de ontwikkeling van de lonen in het conceptregeer- en gedoogakkoord van VVD, PVV en CDA. Daar staat tegenover dat de bijstandsuitkering wordt verlaagd, door een aanpassing in de koppeling aan het minimumloon.
De bijstandsuitkering wordt vanaf 2012 twintig jaar lang in stapjes verlaagd. Het sociaal minimum daalt uiteindelijk ongeveer 2000 euro op jaarbasis. Dat blijkt uit doorrekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) van het conceptregeer- en gedoogakkoord van VVD, PVV en CDA.
De verlaging van de bijstand zal in 2015 ongeveer 200 miljoen euro besparen en moet uiteindelijk 1,1 miljard euro opleveren. De korting zou nodig zijn om mensen in de bijstand meer te verleiden om te gaan werken, omdat het verschil tussen de uitkering en het minimumloon steeds kleiner zou worden.
Verder wordt de toegang voor jongeren tot 27 jaar tot de bijstand bemoeilijkt. Ook wordt de bijstand voor inwonenden afgeschaft en de toets op het partnerinkomen van iemand in de bijstand vervangen door een toets op het huishoudinkomen.

Mijn reactie:
Dit is een zelfmoordscenario. 2000 euro per jaar minder, betkent ongeveer 170 euro per maand minder. Dan moet iemand dus de kabel-tv-telefoon wegdoen. Dat is 50 euro. De cv nooit meer aan zetten en geen warm water meer gebruiken, dat levert misschien ook weer 50 euro op. Verhuizen naar een goedkope kamer met aso buren en onveiligheid. Dat levert normaal een hoop op, maar de huurtoeslag gaat navenant omlaag, dus levert weinig op. Maar de verhuizing kost ook geld en mensen hebben geen reserve, om de verhuizing zelf te betalen en de mensen staan meestal zwaar rood bij de bank. Dus dat gaat niet.

Dan bezuinigen op huishoudgeld in die zin dat men alleen brood met boter eet, dat levert de overige 70 euro op, maar dan heeft men dus een leven als een 19e eeuwse inwoner van een sloppewijk. Half dood en ongezond, geen geld voor fruit en groente en een zekere dood komt naderbij.

De criminaliteit komt ook dichterbij, want driftbuien zullen vaker gaan voorkomen, waarbij iemand de vermoorde buur zal zijn. Echt dat is geen doemscenario, dat is wat deze regering van à la Milton Friedman wil. U ziet nu waar een abstracte filosofie, nu dan het liberalisme, maar eerder het fascisme en het stalinisme, toe kunnen leiden.

reactie twee:
De bijstand is te laag ja! De Bijstand is al laag genoeg om mensen te stimuleren wat te gaan doen, want van niets doen wordt je gek. Iets doen is positief en biedt perspectief. Dus normale mensen zullen gewoon zoeken naar werk wat past. Als dat niet gebeurd is er sprake van 1. niet zieke gezonde zwartwerkers of 2. chronisch zieken of 3. werklozen die echt niet aan werk komen wat bij hen past. Nu hoorde ik dat de komende 20 jaar bezuinigt gaat worden op de bijstand want neer komt op 170 euro per maand minder (2000 per jaar). Dus geen krant, tv, pc, internet, telefoon, fiets, ov. altijd 2e hands kleding en geen geld voor wat dan ook behalve 2e rangs voedsel om niet dood te gaan. Leve de Vrijheid Hoezee Hoezee Hoezo?

En niet iedereen, die betaald werk heeft doet ook echt iets nuttigs. Iemand heeft zijn schaapjes op het droge, zorgt goed voor zijn eigen hachje in deze rattenhel. Een kantoorbaan is niet echt zwaar, vergelijk het met een mijnwerker in China of waar dan ook bijvoorbeeld, of met een bijstandstrekker, die vrijwilligerswerk doet wat wel mensen gelukkig maakt, i.p.v. meewerkt aan oplichtersproducten, als Marlboro, Coca-cola, Heineken en meer van die teringzooi!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten