Pas op

Onderstaande teksten gaan over idealen, onrecht of wat ik heb meegemaakt. Het laatste vooral zit in mijn hoofd, niet als verzinsel, maar als pijnlijke malende zeurende klagende onrecht oproepende herinneringen. Ook nieuw onrecht komt aan de orde. Maar ook als ik blijer ben, schrijf ik wat ik vind. Let niet op de taalfouten. Let ook niet op de stijl of gebruik van lelijke woorden, ik ben ook maar een mens.

zaterdag 18 september 2010

Religie

Binnenkort zal ik een essay schrijven over hoe religie is ontstaan, wat het is, wat God is in de boeken en hoe we de letterlijken en de fanatci beter kunnen bestrijden. Want eigenlijk willen we allemaal hetzelfde en kunnen we niets met oude boeken, maar moeten we wel weten wat het wel is.

God is een samenraapsel van vanalles. Een benoeming van het begin van de wereld, een wetgever en de oorsprong van het geweten, maar ook een alziende ziener, als een big brother. Mogelijk is de inhoud van dit alles al heel vroeg ontstaan en intuïtief door de vroegste mensen al ontdekt. Dat is heel bijzonder en verbindt ons met de vroegste mensen. Er zit altijd een kern van waarheid in, maar is vaak niet meer letterlijk te nemen doordat de wetenschap het heeft achterhaald. De volgorde van de Schepping in de 6 dagen lijkt een beetje op hoe het werkelijk gegaan is. Maar het duurde alleen wat langer. Dat betekent niet dat alles onzin is. De 10 geboden zijn ingebakken dingen, die mensen zelf ook eigenlijk vinden vanuit hun gevoel. Een jonge dientsplichtige soldaat moet de weerstand tegen het doden van een ander mens overwinnen, van nature doen mensen dat niet. Zo moeten we veel dingen van de Bijbel e.d. interpreteren. Homoseksualiteit is niet in het belang van de voortplanting, dus niet in het belang van het DNA. God staat dus ook voor de belangen van het DNA. Weer een facet van het begrip God. Het betekent helemaal niet dat homo's gedood moeten worden of alleen verstopt zich mogen uiten. Het is onmenselijk dat te eisen. De teksten in die heilige boeken zijn spreekwoordelijk en beeldsprakelijk bedoeld. Alleen mensen zonder een gezond gevoelsleven begrijpen het verkeerd, en die zijn er helaas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten